19:00

FBK Karlstad

Referat: Västanviks AIF - FBK Karlstad

Med flera startspelare borta av olika anledningar och seriens klart bästa lag i toppform på andra sidan blev det som man på förhand befarat en övermäktig uppgift för oss.
FBK tog tag i spelet från start och kunde tack vare sin vänsterbreddare skapa en del halvchanser men det blev aldrig riktigt farligt då vi höll ihop bra i det farliga området framför mål.
Det första riktigt farliga skottet på mål hade faktiskt vi efter 11min när Milan tar sig fram på vänsterkanten o viker in centralt där han avlossar ett bra skott som dock seriens kanske bäste målvakt snyggt kan parera.
Spelbilden fortsätter med FBKdominans och vårt försvar får jobba i varje anfall som kommer tätt då vi inte kan etablera något eget spel värt namnet. Även om de kommer runt på kanterna o slå många inlägg är vi ofta på rätt position centralt o kan avstyra inspelen. Våra offensiva möjligheter är lätträknade men inte ofarliga som i 21:a minuten när Milan lyfter fram en boll mott Micke som han suger ner o via växelspel med Darko får skottläge men tyvärr blir det lite tidsnöd så skottet kommer lite i sista sekunden o blir missriktat.
Mitt i halvleken får de ett par frisparkar i bra lägen där den första slås över men den andra lite närmare mål blir mer ödestiger då den borrar in sig i högra krysset från ca 20 meter otagbart för Branco som tog ett steg åt fel håll i skottögonblicket.
Spelmässigt ett rättvist mål och som jag skrev i programbladet är fasta situationer vår akilleshäl då detta var nionde målet i baken av tio på en fast situation.
FBk fick nu ännu bättre flyt o det känndes ganska jobbigt så hoppet var att hålla detta till paus så coacherna kunde rätta till det som inte funkade.
Detta lyckades och 0-1 i paus med matchbilden som var kändes helt ok och då faktiskt FBK hade en plan med sitt anfallspel då de sett oss i några matcher kändes som om vi nu får chansen att åtgärda det.
Tyvärr får vi en mardrömsstart i andra o den beror inte på några taktiska misstag etc utan är ren bonntur då en hörna går i bakre stolpen o rätt ut på en spelare o in i mål men talespråket är ju att "bra lag har tur".
Även om det var 44 min kvar kändes detta som spiken i kistan och fem minuter senare kom den på riktigt då deras vänsterbreddare än en gång utmanar o tar sig förbi sin motståndare innan han slår ett hårt inlägg. Till skillnad mot i första halvlek finns det nu medspelare framför mål och detta gör att bollen endera via ett försvarsben eller anfallsfot stöts i nät.
Då matchen nu var körd var förhoppningen att vi inte skulle dra på oss några gula på fel spelare med avstängning som följd men en olycklig situation med dålig kommunikation gjorde att vi ändå drabbas av detta.
En långboll kommer som Nikola skarvar vidare bakåt mot Branco men nicken blir lite lös o när inte Robin hör av Branco vågar han inte släppa bollen utan tar ner den men då kommer en motståndare som en hök o lyckas norpa bollen.
Robin försöker stoppa honom men inte bättre än att han krokar honom med straff o frilägesutvisning som följd och med det avstängning. Man undrar ibland hur reglerna är utformade då detta var en sak som inte ger varning ute på plan men när läget var som det var blir utvisning o avstängning. Igår såg jag en match där man sparkade på en liggande spelare och domaren gav gult kort??? o lite senare trampar en spelare på en liggande o då blir det en tillsägelse från domaren.
Vi fick ett rött förra matchen när en spelare lyfter iväg bollen efter avblåsning mot en motspelare.
Var finns logiken ?
Spontant tycker jag det är värre att sparka på en liggande motståndare än att kicka bollen mot en motståndare samt ännu lindrigare att lätt kroka en i friläge.
Åter till matchen som nu var körd och nu trodde man på ras men moralen är det inge fel på. Med en man mindre verkade det som alla släppte sina ev hämningar samtidigt som FBK naturligtvis inte körde 100% längre vilket jämnade ut spelet och vi började hålla i boll o rulla på sedvanligt sätt. Hörde många som sa varför gjorde man inte så från start men man har en motståndare också att ta hänsyn till. Vi bytte också in spelare med friska ben och Per L gjorde det riktigt bra på mitten när han kom in trots sjukdomskrämpor i kroppen. Det kändes som vi hade mer kontrollerat spel efter utvisningen än på hela matchen tidigare. Vi fick också vår största målchans i den 77:e minuten när nyss inbytte Marco efter ett långt inkast som skarvas vidare kommer helt rätt på bakre stolpen men skottet rammar stolpens insida o ut. Micke får sen i 85:e minuten ett bra skottläge men bollen smiter utanför höger stolpe. I slutminuterna tar sig Anton fram på vänsterkanten o får till ett bra inlägg som tar sig fram till Marco som än en gång är på rätt ställe men istället för att chansa med ett volleyskott försöker han ta ner bollen o chansen försvinner. Kul ändå att han är på rätt ställe för avslutning två gånger på kort tid när vi haft svårt hela matchen att skapa chanser.

Helt klart en rättvis seger för FBK men det skulle varit kul att få möta upp med ordinarie lag för då hade det nog blivit en riktig fin match för publiken men skador o avstängningar hör till.
De hade också scoutat oss väl o hade en klar spelide hur de skulle skada oss mest.
FBK är ett lag som skulle klara sig mycket bra i trean på alla plan.

Matchfakta: 0-4 (0-1)
0-1 26min Kanonfrispark i krysset
0-2 46min stolpretur som studsar på motstånare o in efter hörna
0-3 51min inlägg från vänsterkanten som stöts imål av någon.ev självmål.
0-4 63min straff + frilägesutv.

Matchens lirare: Milan.